על הגבול בין צרפת לגרמניה נמצא אחד מאזורי היין היפים בעולם. מירה איתן לוקחת אתכם לטיול בין היקבים והעיירות הקסומות של אזור אלזאס, שמתמחה ביינות לבנים.
חלק זה של צרפת הוא גם אחד המרהיבים ביותר ביופיים. דרך יין מקסימה שוכנת במרכזו, בין ערים עתיקות ועיירות קטנות מצוירות, הרי הווז' ונהר הריין. ולצד הכל מטביע את חותמו המטבח האלזאסי, המערב את המטבח הצרפתי והגרמני יחדיו. הדרך הטובה יותר להתגורר באלזאס ולטייל בה היא לשכור בית כפרי באחת העיירות במרכז דרך היין, ולצאת ממנו לטיולי כוכב וביקורים ביקבים.
שטרסבורג – עיר עתיקה עם חיי תרבות שוקקים
צילום : אורי איתן
העיר אוברניי, ממוקמת 27 ק"מ משטרסבורג ומהווה נקודת פתיחה לביקור בדרך היין. במרכז העיירה אוברניי נמצאת כיכר השוק המוקפת בניינים צבעוניים, עשויים מעץ. באוברניי בית עירייה, כנסייה ושוק מקורה, כולם בני מאות שנים, ייחודיים ומעניינים. 12 ק"מ דרומית מערבית לעיירה נמצא מנזר סנט. אודיל, המהווה תצפית נפלאה על כל האזור והנוף המרהיב שלו, ובהחלט שווה ביקור בפני עצמו.
קולמר, העיר הדרומית ביותר על דרך היין, היא העיר הגדולה במסלול ומהווה מרכז חשוב לסחר ביין. מרכז העיר משלב תרבות וארכיטקטורה צרפתית וגרמנית. העיר העתיקה, שחלקה הגדול הינו מדרחוב, נראית כמעין מוזיאון פתוח לפניני ארכיטקטורה ואמנות מתקופות שונות. החשוב שביניהם הוא המנזר הדומיניקני שהפך למוזיאון. באזור הדרומי, הנקרא 'ונציה הקטנה', בין מספר רחובות צרים מתפתלות תעלות ובהן מעין גונדולות. וכמובן הרבה בתי קפה ומסעדות מכילים את תיירי האזור, לארוחה או לסתם לגימת יין או בירה בשמש הקיצית.
אחד האתרים הנוספים השווים ביקור באלזאס היא טירת Koenigsbourg, שנבנתה במאה ה-12 על דפנות ההר, ומהווה עדות מרשימה לשמונה מאות שנים של התנצחויות בין פאודלים, לורדים, מלכים ושליטים אירופים. הטירה שוקמה בתחילת המאה ה-20 על ידי השליט הגרמני וילהלם השני, שיצר בה מעין מוזיאון מעניין של ימי הביניים. הנוף המשקיף ממרומי הטירה מרהיב. ביום בהיר אפשר לראות את המצודה הגדולה, את הרי הווז', ואת המישורים שלמרגלותיהם, את היער השחור בגרמניה ואפילו את האלפים השוויצרים.
Hugel & Fils
שבעה זני ענבים מגדלים באלזאס לפי חוקי המקום – ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי, פינו בלאן, פינו נואר (האדום היחיד), מוסקט וסילבנר. כ-2,000 שנה מגדלים כרמים באלזאס, מה שהביא לשגשוג האזור, ביחוד בימי הביניים. הודות לנהר הריין הסמוך, יינות אלזאס יוצאו למדינות רבות, אף בזמני מלחמה.
עד למאה ה-18, אלזאס הייתה יצרנית יין גדולה ומפורסמת באזור, אך מלחמות רבות לאורך מאות שנים גרמו לירידת קרנו. בתחילת המאה ה-20 נזק נוסף איים על יצרני היין, מחלות ומזיקים שהפכו את המצב לנואש. בסוף מלחמת העולם הראשונה, קומץ של כורמים ובעלי יקבים החליטו להציל את המצב והקדישו את חייהם לשיפור המצב ולייצור יינות מהזנים המקומיים. ביניהם היה אמיל פרדריק הוגל, שתרם רבות לעולם היין של אלזאס. משפחתו התיישבה באזור כבר במאה ה-15, ודורות רבים המשיכו את העשייה המצוינת של יינות לבנים נפלאים ושימור הקיים. "היין נמצא כבר בענבים" זהו כלל הזהב של המשפחה.
בחלק התחתון של היקב נמצא ארכיון ותצוגה היסטורית, המכסה מאות שנים. פה ניתן למצוא גם מכתב תודה משנת 1934 מווינסטון צ'רצ'יל, לאחר שקיבל מהיקב ארגז יין. במרכז העיירה ריקוויר (Riquewihr) נמצא חדר הטעימות של היקב, בו מבקרים אלפי חובבי יין בשנה. לידו פתחה המשפחה חנות יין, במבנה שנבנה בשנת 1545, ליינות מכל אזורי צרפת, ומחזיקים פה רק את היינות הטובים ביותר.
Hugel & Fils, 3, rue de la première armée, 68340 Riquewihr,
Tel: +33 (0)3 89 47 92 15
Trimbach
ז'אן טרימבאך החל לייצר יינות באלזאס בשנת 1626, ויקב טרימבאך נחשב עד היום לאחד מיצרני היין המוערכים באלזאס. בית טרימבאך ממוקם בעיירה היפה ריבוויל, כשהמסורת המשפחתית מועברת בגאווה מאב לבנו במשך 12 דורות. בידי המשפחה 100 הקטר של כרמים ומייצרים מהם 1.2 מיליון בקבוקים בשנה המתבגרים במחסני אחסון ענקיים. מעניין לסייר ביקב התת קרקעי. 60 מכלי נירוסטה נמצאים פה ועוד 40 מכלי עץ גדולים.
1.2 מיליון בקבוקים מייצרים פה בשנה, ואת הבקבוקים ממשיכים ליישן כשנתיים בממוצע. ביקב היפהפה, בחדר החביות, מוצגת החבית העתיקה ביותר בעולם (שעדיין בשימוש), חבית משנת 1715 הנושאת את השם Ste Caterine ועליה תעודת שיא של גינס. עם זאת היקב פועל עם טכנולוגיה חדשנית ביותר. 80% מיינות היקב מיוצאים ליותר מ-100 מדינות בעולם.
סיור ביקב בין המכלים השונים מוביל בסופו אל חדר טעימות מודרני. ליינות הנפלאים יש חמיצות מאזנת כל כך טובה, שטעמם נשאר מצוין גם לאחר שבועיים ויותר מפתיחתם.
Domaine Zind Humbrecht, 4 Route de Colmar, F-68230 Turckheim, tel: +33 389 27 02 05
Pfaffenheim
קואופרטיב של 200 כורמים, החולשים על 250 הקטר, הוא הבעלים של יקב פאפנהיים ב-40 השנה בהן הוא פועל. ביקב מייצרים כשני מיליון בקבוקים בשנה, ולמרות שהוא מודרני לחלוטין, הבציר כמובן ידני והמיון קפדני, כולל מיון בחלקות. זהו יקב בקנה מידה גדול, מייצרים פה 42 מותגים, הרבה מאוד מוצרים בקנה מידה קטן. במרתף הענק יש מכלים רבים בגדלים שונים, מהקטן ביותר ועד למכלים גדולים מאוד, כשבכל אחד נמצא מוצר אחר.מעין 'בית חרושת' איכותי ליין, גדול ומרשים, מאוד טכני ועם זאת גם מסורתי. פה אפשר למצוא גם את היינות המבעבעים של אלזאס המיוצרים בשיטת שארמה ואף יינות סמוקים.אולם טעימות מפואר פתוח שבעה ימים בשבוע לקהל, וכנהוג ברוב אלזאס לא לוקחים תשלום עבור הביקור והטעימות. אלפי אנשים מבקרים פה כל חודש, כששני סומלייה מטעימים את הקהל במקצועיות.
CVPG Pfaffenheim, 5, Rue du Chai – B.P. 33 68250 Pfaffenheim
Tél. +33 (0)3 89 78 08 07, www.pfaffenheim.com
Domaine Weinbach Faller
בלב הכפר קייסרברג נמצא יקב וויינבאך פאלר. הדומיין נבנה כמנזר קפוצ'יני בשנת 1612 בלב חלקות כרמים שניטעו כבר בשנת 890. לאחר המהפכה הצרפתית הדומיין נמכר כרכוש ציבורי ונקנה על ידי משפחת פאלר בשנת 1898. הבן תיאו שקיבל את המקום בירושה, התמסר לו ופיתח את הבסיס למה שיש פה היום.
היקב החדש ממוקם בלב כרמי העיירה טורקהיים. כיום יש למשפחה 40 הקטר של כרמים ברשותם, כשזני הענבים מותאמים לאדמות ולמיקרו אקלים בכל כרם וכרם. מייצרים פה כ-250 אלף בקבוקים בשנה, כש-75% עד 85% מיועדים ליצוא. מסביב לדומיין פרושים כרמים ובהם גפנים בנות 30, 40 ו-60 שנה. החקלאות היא ביודינמית, משתמשים רק במוצרים טבעיים. כל היינות נשמרים בחביות עץ ענקיות בנות עשרות שנים.